Appelzorg op afstand voor je Mac

Soms is het niet nodig dat ik persoonlijk aanwezig ben voor het oplossen van je Mac problemen. In veel gevallen is het mogelijk om op afstand mee te kijken op jouw computer en kan ik je op die manier helpen.

Een bekend programma dat dit mogelijk maakt is TeamViewer. 

Dit programma is veilig.  Inloggen van buitenaf is pas mogelijk als je zelf toestemming geeft. Je kunt te allen tijde je Mac zelf besturen of meekijken bij alles wat er gebeurt. Je kunt de sessie ook op elk gewenst moment afsluiten. Tenzij je zelf weer een nieuwe sessie start en weer toestemming geeft kunnen onbevoegden nooit in jouw computer komen.

Om besturing op afstand mogelijk te maken is het wel noodzakelijk eerst het programma TeamViewer te installeren en in te stellen voor gebruik. Het programma is gratis voor particuliere gebruikers.

Hieronder leg ik uit hoe je dit kan doen. Let wel, het gaat hier om een installatie van de meest recente versie van TeamViewer, hou rekening met de compatibiliteit van jouw macOS versie. Oudere versies macOS kunnen mogelijk niet meer worden ondersteund.

TeamViewer installeren

1.

Ga naar https://www.teamviewer.com/nl/ en klik op de groene knop “Gratis downloaden”. Indien je Mac verzoekt om jouw toestemming voor deze download, dan kan je dit toestaan. De download zal vervolgens automatisch starten.  Dat duurt enkele seconden.

2.

Ga vervolgens naar je downloads map (Finder >> Downloads) vind het bestand “Teamviewer.dmg” en dubbelklik om deze te openen.  

3.

Er opent zich nu een blauw venster zoals hieronder. Dubbelklik het pakket icoontje om TeamViewer te installeren. 

4.

Het installatieprogramma wordt gestart, doorloop de stappen, accordeer de licentieovereenkomst en klik op “installeer”.

 

5.

Als je Mac daarom vraagt gebruik je Touch ID of voer je het wachtwoord in van je Mac gebruikersaccount.

6.

Teamviewer zal nu installeren

en zodra dit proces is voltooid automatisch openen. Als dit niet het geval is kan je TeamViewer vinden en starten in Finder >> Apps (Programma’s).

Gefeliciteerd! Het moeilijkste gedeelte is gelukt! Het enige wat je nu nog moet doen is wat zaken instellen, zodat degene die straks inlogt ook jouw cursor kan besturen en kan zien wat jij ook ziet. Dit doe je als volgt:

7.

Als Teamviewer open staat ga je in het TeamViewer menu naar Help >> Systeemtoegang controleren, zoals hieronder afgebeeld. 

8.

Open in deze lijst “Systeemtoegang controleren” zoals hieronder afgebeeld. Het is de bedoeling dat jouw scherm er zo uit gaat zien zoals in de afbeelding hieronder:

Zowel “Schermopname” als “Toegankelijkheid” moeten zijn “Toegestaan” en voorzien zijn van een groene stip. Indien je bij één of beide “Geweigerd” (rode stip) ziet, klik je op de knop “Toegang vragen”. Het “Beveiliging en privacy” venster van Systeemvoorkeuren opent nu.

9.

Indien je onderstaand venster te zien krijgt: “TeamViewer wil deze computer besturen..” klik dan op “Open Systeemvoorkeuren”.  

10.

Het “Beveiliging en privacy” venster van Systeemvoorkeuren opent nu. Om hier instellingen te kunnen aanpassen, is het eerst nodig het slotje linksonder het venster te openen. Klik daarom op het slotje en voer het wachtwoord in van jouw Mac’s gebruikersaccount als daarom gevraagd wordt.

11.

Vervolgens selecteer je links in het venster zowel “Toegankelijkheid” als “Camera” en zet je in beide gevallen in de lijst rechts een vinkje voor TeamViewer, zoals onder afgebeeld.

Je TeamViewer is nu naar behoren ingesteld en hiermee kan ik je op afstand helpen. Kom je er toch niet helemaal uit of heb je andere vragen? Contact mij.

© 2020 Appelzorg. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

macOS: Software-update of upgrade?

Vaak krijg ik de vraag of een update noodzakelijk is en wat het verschil is tussen een upgrade of een update. Ik wil daar graag wat helderheid in brengen. 

In oudere macOS systemen wordt er inderdaad een onderscheid gemaakt tussen upgrade of update. Het verschil komt eigenlijk neer op het volgende:

 • Een upgrade is het bijwerken van je volledige macOS naar een hele nieuwe versie. Dit vind ik niet altijd noodzakelijk als je Mac naar wens werkt. Met name bij oudere Macs hoeft of kan dit niet altijd meer. 
 • Een update is het bijwerken van je huidige macOS met verbeteringen of aanpassingen in functionaliteit en veiligheid. Ik adviseer deze update wel altijd uit te voeren voor een optimaal werkend systeem. 
 • Daarnaast noemt Apple het bijwerken van je geïnstalleerde apps (programma’s) ook software-update. Ook daar gaat het vaak om verbeteringen of uitbreiding van functionaliteit.

Sinds macOS Mojave heeft Apple de benaming vereenvoudigd en heten alle bovenstaande zaken gewoon “Software-update”. Standaard vraagt elke nieuwe Mac of je software-updates automatisch wilt doen. Als je dat toestaat, dan doet de Mac alles voor je achter de schermen. Er wordt dan geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten software-update en ben je altijd bij de tijd. Je wordt gewaarschuwd als er updates klaar staan en kiest zelf een geschikt moment om ze te installeren.

Je kunt het software update gedrag ook naar wens instellen, als je in bepaalde situaties meer controle wilt hebben over wat er precies geïnstalleerd wordt en wanneer: 

Ga naar Systeemvoorkeuren > Software update.

Er opent zich dan een venster zoals hieronder. (Let op: bij oudere besturingssystemen vind je deze instellingen in Systeemvoorkeuren > App Store)

Indien je eerder voor automatisch bijwerken hebt gekozen zie je onderin het venster een vinkje staan bij “Werk mijn Mac automatisch bij”. Ik heb er in het voorbeeld voor gekozen om dit niet te doen en het wat naar wens in te stellen. We lopen ter illustratie even door mijn instellingen. Klik rechts onderin op “geavanceerd” als je je eigen instellingen wilt bekijken.

Zoals je kunt zien heb ik ervoor gekozen om alleen te zoeken naar updates en ze niet te downloaden of te installeren. ik krijgt nu wel bericht, maar er wordt geen automatische actie ondernomen, tenzij ik daar zelf voor kies. Ook heb ik nu geen last van herhaaldelijke popups die vragen of ik mijn macOS wil bijwerken omdat deze al ongewenst is gedownload. 

Daarnaast heb ik onderin een belangrijk vinkje staan bij “installeer systeembestanden en beveiligingsupdates”. Hier gaat het om automatische updates van mijn huidige macOS. Zoals alles nu staat ingesteld hoef ik me geen zorgen te maken over de conditie mijn huidige systeem en gaat hier alles automatisch.

De optie “Download nieuwe updates zodra beschikbaar” heb ik hier dus wel uitgezet. De enige kanttekening bij deze instelling is dat ook programma updates nu niet automatisch worden uitgevoerd. Dit kan ik doen in de App Store onder “Updates”.

Als je “nieuwe updates downloaden zodra beschikbaar,” zou aanvinken, worden de opties eronder actief en kun je kiezen om macOS en/of programma updates afzonderlijk automatisch te installeren. 

Bepaal vooral voor jezelf wat jij prettig vindt. Na het instellen klik je op “OK” en ben je weer terug in het hoofdvenster. 

Omdat ik voor handmatig updaten heb gekozen vallen in het hoofdvenster daarom nu twee zaken op:

Bovenin zie je macOS Catalina staan en kan ik deze nu zelf downloaden en bijwerken door op “Werk nu bij” te klikken. Vervolgens zie je eronder de regel “Andere updates zijn nu beschikbaar” Klik eronder op “meer info” en je krijgt het volgende venster te zien:

In dit geval staat er een beveiligingsupdate en een Safari update in de wacht. Klik op “installeer nu” om deze meteen uit te voeren.

Gefeliciteerd! Vanaf nu ben je meester van jouw Mac’s software updates! Maak voor de zekerheid altijd een Time Machine backup van je systeem.

Heb je nog vragen? Contact mij.

© 2020 Appelzorg. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

macOS Catalina upgrade- lees dit eerst

Onlangs is macOS Catalina uitgekomen. Een nieuwe upgrade met veel mooie veranderingen en verbeteringen. Ondanks al dat moois wil ik je adviseren om te wachten met deze upgrade totdat je jezelf ervan hebt overtuigt dat alles zal werken zoals je zou willen. En wel om de volgende reden:

Het kan zijn dat na de upgrade sommige oudere programma’s niet meer openen. Het gaat hierbij om alle 32-bits programma’s. Catalina zal nl. alleen nog maar 64-bits programma’s ondersteunen.

Voorbeelden van programma’s die niet werken in Catalina:

 • Microsoft Office 2011 (upgrade bijv. naar Office 2019)
 • Adobe Creative Cloud 2018 of eerder
 • Adobe CS5 en CS6 en Microsoft Office 2011
 • Apple Aperture

Ik raad ook (semi-)professionele Apple-gebruikers aan om bij softwarefabrikanten na te gaan of (en hoe) alle workflow-relevante software compatibel blijft met Catalina. Ook 64-bits programma’s die gebruik maken van 32-bits componenten of plugins kunnen namelijk problemen geven. Breng daarom alles in kaart en upgrade niet overhaast. 

Check je systeem op verouderde software

Je kunt ook zelf checken welke programma’s er verouderd zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In Mojave doe je dit als volgt:

 1. Ga naar het Apple logo  linksboven in je menubalk en klik op “Over deze mac”.
 2. In het tabblad “Overzicht” klik je onderin op “Systeemoverzicht”.
 3. In de lijst links scrol je naar beneden en klik je op “Verouderde software”. Je ziet nu een lijst van programma’s die niet meer zullen werken in Catalina.

Bij een ouder macOS vind je geen “Verouderde software” maar kijk je in hetzelfde menu onder “Programma’s”. Kijk nu in de kolom  “64-bits”. Elk programma waar NEE staat in deze kolom is 32-bits en dus niet compatibel in Catalina.

Heb je alles gechecked en ben je zeker van je zaak? Dan kan je natuurlijk upgraden. Maak altijd een Time Machine backup van je systeem voor je de upgrade doet. 

Heb je nog vragen? Contact mij.

© 2019 Appelzorg. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Een snelle Mac in 5 stappen

De snelheid van je Mac hoort naar verloop van tijd en bij gelijksoortig gebruik niet drastisch te veranderen. Is je Mac opvallend traag geworden of wil je er preventief iets aan doen? Hieronder 5 zaken die je kunnen helpen om je Mac in goede conditie te houden:

 

1. Zorg dat alle updates zijn gedaan. 

Ga naar de App Store via je Dock of het Apple logo  linksboven in je menubalk. Klik in het venster vervolgens linksonder op “Updates”. Als er updates beschikbaar zijn klik je rechtsboven in het venster op “Werk alle bij”. Dit kunnen systeem- en beveiligingsupdates zijn, maar ook updates van geïnstalleerde programma’s. 

 

2. Schakel je Mac minimaal eens per week volledig uit.

Als je je computer nooit helemaal uit zet maar eigenlijk altijd de sluimerstand gebruikt kunnen zich soms problemen opstapelen. Eens in de paar dagen je Mac helemaal uitzetten zorgt ervoor dat je systeem en sommige instellingen een reset krijgen en evt. problemen opgelost of voorkomen worden.

Zet je Mac uit via het Apple logo  linksboven in je menubalk. Kies vervolgens “Herstart” of “Zet uit”. In het volgende venster kies je eenmalig niet voor het het “heropenen van vensters bij opnieuw inloggen” door het vinkje weg te laten.

 

3. Wat is werkgeheugen? En hoe ga je er efficiënt mee om?

Je werkgeheugen, of simpelweg geheugen, is tijdelijke opslag waar je Mac alle actieve processen inlaadt, bijvoorbeeld je OSX besturingssysteem als je Mac aanstaat, maar ook programma’s en bestanden die je opent. Hoe meer er tegelijkertijd actief is, des te meer geheugen er wordt verbruikt. 

Als je geheugen vol raakt kan je Mac trager worden. Met name oudere Macs kunnen hier sneller last van krijgen omdat deze vaak minder geheugen hebben. Elke nieuwe OSX systeemupgrade is meestal uitgebreider dan zijn voorganger en neemt dus meer geheugen in bij het opstarten. Met als resultaat dat er minder ruimte overblijft voor andere actieve programma’s. 

Hoeveel werkgeheugen jouw Mac heeft kan je zelf checken. Ga naar het Apple logo  linksboven in je menubalk en selecteer “Over deze Mac”. Onder het tabblad “Overzicht” zie je ander andere hoeveel geheugen je Mac heeft.

Nieuwe Macs worden tegenwoordig met 8GB of meer geheugen uitgerust. Ruim voldoende voor alle dagelijkse taken. Oudere Macs met 2GB of 4GB kunnen inmiddels wel wat te kort komen afhankelijk van het gebruik. Toepassingen als video-, fotobewerking, muziekproductie of grafische programma’s gebruiken bijvoorbeeld relatief meer geheugen dan Pages of Microsoft Word. hou daar rekening mee.

 

Tips voor efficiënt geheugengebruik:

 • Hou je bureaublad opgeruimd. Heel veel iconen en data op je bureaublad kunnen je Mac langzamer maken omdat je bureaublad geheugenruimte verbruikt. Dus verplaats of verwijder zaken indien mogelijk.
 • Zorg dat je geen onnodige programma’s open hebt staan en beperk je tot wat je direct nodig hebt. Je kan in je Dock zien welke programma’s actief zijn. Onder elk programma zie je dan een opgelicht puntje. Sluit programma’s en vensters die je niet direct nodig hebt.
 • Gebruik je alle programma’s die automatisch openen bij inloggen? Sommige programma’s zoals bijv. Dropbox en Spotify starten automatisch op zodra je inlogt in je gebruikersaccount. Heb je ze niet nodig, dan kan je dit automatsch opstarten uitschakelen:

Ga naar Systeemvoorkeuren via het Dock of Apple logo  linksboven en vervolgens naar „Gebruikers en groepen”. Selecteer links jouw gebruikersaccount en klik rechtsboven in hetzelfde venster op de knop „inloggen”. Je krijgt dan een lijst met programma’s te zien die automatisch openen bij het inloggen van je gebruikersaccount.

Wil je programma’s (zoals bijv. Spotify in de afbeelding) uit deze lijst verwijderen, selecteer deze dan door erop te klikken en klik vervolgens op het minteken (-) onderaan de lijst. Als je programma’s in deze lijst niet herkent, is de kans groot dat ze weg kunnen. Indien je programma’s toe wilt voegen, dan kan dat door middel van het plus teken. Daarna kan je het gewenste programma selecteren.

Wil je het besturingssysteem van je Mac upgraden? Ben je benieuwd of je je geheugen kan uitbreiden? Of heb je andere vragen? Contact mij. 

 

4. Macintosh HD – schijfverbruik en Schijf-EHBO.

Macintosh HD is de harde schijf, de dataopslag van je computer. Hier staat alle data, van het OSX besturingssysteem tot de foto van je favoriete huisdier. Macs hebben verschillende typen opslag. Voor het gemak noem ik ze even “schijf”.

Je schijf is tijdens het gebruik van je Mac de hele tijd bezig met lezen en schrijven. Hoe voller je schijf raakt, des te groter de kans dat dit ten koste gaat van de prestaties van je Mac. 

Wil je een soepel werkende Mac, dan adviseer ik daarom niet meer dan grofweg 2/3 van je schijfruimte te gebruiken. Geen paniek als je daar nu overheen bent, maar het wordt mogelijk tijd om wat ruimte te maken.

 

Hoe check je het verbruik van je schijf?

Ga naar het Apple logo  linksboven in je menubalk en selecteer “Over deze Mac”. Klik vervolgens bovenin het scherm op tabblad “Opslag”. Je ziet nu je schijfgrootte en je verbruik.

Mocht je ruimte vrij willen maken, gebruik daar dan geen programma’s voor zoals Mackeeper. Deze programma’s doen om meerdere redenen meer kwaad dan goed. Gelukkig kan je een hoop zelf doen, bijv. verwijderen of verplaatsen van zaken naar een externe schijf. Zorg dat je een backup maakt voor je begint

Enkele ruimtebesparende suggesties

 • Ga naar het Apple icoon  linksboven in je menubalk > Over deze Mac > Opslag (zie afbeelding hierboven) en klik op “Beheer..” Hier kan je je bestanden bekijken en beheren, je Prullenmand legen, zaken naar iCloud verplaatsen en per Finder map bekijken wat evt. weg kan. Je kunt alles natuurlijk ook direct via de Finder verplaatsen of verwijderen als je dat fijner vindt.
 • Verwijder zaken uit je Downloads map op of leeg deze volledig.
 • Afbeeldingen die in Finder mappen staan en ook al geïmporteerd zijn in de Foto’s app. nemen tweemaal ruimte in beslag en kunnen mogelijk weg.
 • Check indien aanwezig de map “Recent verwijderd” links in het menu van de Foto’s app. Deze bewaard een maand lang je verwijderde foto’s en kun je legen.

Andere suggesties

 • Je zou je hele Foto of iTunes bibliotheek kunnen verplaatsen naar een externe schijf.
 • FileVault schijfcodering heeft ook invloed op de prestaties. Staat deze aan, en je weet niet zeker wat je doet, neem even contact op voor je iets gaat veranderen. FileVault in- en uitschakelen is vrij ingrijpend en niet altijd nodig.
 • Je kan in sommige Macs je schijf vervangen door een nieuwe met een grotere opslagcapaciteit. 

Schijf-EHBO

Een andere methode om evt. snelheidsproblemen op te lossen is Schijf-EHBO. Dit proces kun je af en toe probleemloos uitvoeren, ook bij een Mac zonder schijnbare problemen. Het controleert de schijf van je Mac en zal evt. gevonden problemen in de meeste gevallen meteen herstellen.

 • Open Schijfhulpprogramma via de zoekfunctie Spotlight  rechtsboven in je menubalk of via Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s.
 • Kies in de kolom links Macintosh HD 
 • Klik bovenin op Schijf-EHBO. Je wordt nu gewaarschuwd dat je de schijf tijdelijk zal worden vergrendeld. Dit is normaal en kan je toestaan. Je kunt je Mac even alleen niet gebruiken zolang Schijf-EHBO bezig is. 
 • Klik vervolgens op Voer uit om het proces te starten.
 • Als alles goed is gegaan zie je een groen vinkje zoals onder afgebeeld.

Heb je vragen? Contact mij.

 

5. Vermijd en verwijder Mackeeper en andere malware!

Mackeeper is software met een dubieuze geschiedenis en is gericht op verkoop van “beschermingssoftware” aan gebruikers door angst te zaaien, zoals bijv. in de afbeelding hieronder te zien. 

De afbeelding toont een internetpagina die je overal tegen kan komen op het internet en is gemaakt om te lijken op een viruswaarschuwing van je systeem.  Soms krijg je daar nog een chocquerende waarschuwingstoon bij te horen met het doel je te overtuigen om de gratis “remedie” genaamd Mackeeper te installeren. Ik raad dit af. Deze webpagina kun je gewoon sluiten. 

Hoewel Mackeeper schijnbaar bruikbare functies bevat, vind ik het een vorm van malware dat opereert op de grens van legaliteit. Het nestelt zich in je systeem en laat steeds terugkerende waarschuwingen of reclame zien met het doel je te verleiden voor betaalde “bescherming”. 

Het programma werkt na installatie op de achtergrond en kan daardoor met name oudere Macs onnodig langzamer maken. Het is in sommige gevallen ook lastig te verwijderen. Hoewel vervelend, kan het in de meeste gevallen geen grote schade aanrichten. 

Laat je dus niet verleiden. Mackeeper is een verdienmodel met een agressieve verkoopstrategie die meermaals heeft bewezen niet jouw belangen op de eerste plaats te zetten. Zoals hier te lezen.

Je Mac heeft eigen tools om de meeste problemen doeltreffend op te kunnen lossen. Heb je Mackeeper of iets soortgelijks toch geïnstalleerd? Geen zorgen. Verwijder het programma uit je programmamap naar je Prullenmand. Mocht dat niet (volledig) lukken dan kan deze tool je helpen.

Heb je nog vragen? Contact mij

 

Malware verwijderen

Het zou zomaar kunnen dat je buiten de App Store een programma hebt gedownload en geïnstalleerd maar dat deze achter de schermen andere dubieuze zaken uitvoert dan je verwacht. Malware is een verzamelnaam voor zulke software. Het doel van Malware is voornamelijk om misbruik van je te maken.

Voorbeelden zijn programma’s die je gebruikersdata of je toetsaanslagen analyseren en versturen om bijv. achter je wachtwoorden te komen. Of je vraagt je af waarom je Mac blaast en blijkt zijn computerkracht ongemerkt ingezet te worden als rekenmachine voor het minen van Bitcoins. 

Gelukkig is dit bij een Mac over het algemeen makkelijk te checken en te verwijderen. Malwarebytes is een programma die je daarbij kan helpen. Met de gratis versie kan je je computer handmatig scannen en evt. gevonden malware verwijderen.

Heb je nog vragen? Contact mij 

© 2019 Appelzorg. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Time Machine backups maken

Backups maken van je Mac is mogelijk met Time Machine. Eenmaal ingesteld maakt Time Machine elk uur een backup, inclusief je systeeminstellingen, Mailaccounts en alle bestanden. Daarnaast wordt er een geschiedenis bijgehouden, zodat je verloren bestanden kunt terugvinden en herstellen.

Time Machine is een ingebouwde functie en kan flexibel worden ingesteld. Zo kan je backups maken op meer dan 1 schijf, andere externe harde schijven meenemen in de backup of kan je zaken juist uit sluiten. In dit stuk wil ik je laten zien hoe je zelf Time Machine kunt instellen op je Mac.

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt is externe opslag voor de backup. Elk extern opslagmedium, mits groot genoeg, is in principe geschikt. Een veel gebruikte, praktische en kost-effectieve oplossing voor thuis- en semi-professioneel gebruik is bijvoorbeeld een 2,5” USB externe harde schijf (HDD).

Wat betreft capaciteit van deze backupschijf hou ik als stelregel minimaal 2x de grootte van je huidige Mac opslag, maar meer kan nooit kwaad. Dit omdat Time Machine ook je geschiedenis bijhoudt.

Hoe groter de schijf, des te verder terug worden je bestanden bewaard. Mocht de Time Machine schijf vol raken dan krijg je automatisch een waarschuwing met de vraag of hij je oudste backup mag wissen om ruimte vrij te maken. Dus geen zorgen, de laatste stand van zaken zal altijd veilig zijn. 

Houd er bij aankoop rekening mee dat de aansluitingen van je Mac en schijf overeenkomen. Als je bijv. een Mac hebt van de laatste generatie heb je mogelijk een USB A naar USB C verloopje nodig om je harde schijf aan te kunnen sluiten.

Je harde schijf formatteren

Sluit nu je harde schijf aan op je Mac. Bijna elke nieuwe schijf zal daarvoor eerst moeten worden geformatteerd voor gebruik met een Mac. Dat betekent dat de schijf volledig gewist wordt en optimaal gestructureerd voor je Mac zodat deze bruikbaar is voor Time machine.

In de meeste gevallen zal je Mac een nieuwe schijf herkennen en je door het proces heen leiden. Mocht dit nou niet het geval zijn of je hebt een gebruikte schijf dan kan je dat ook zelf doen. En wel als volgt:

 • Open “Schijfhulpprogramma” via de zoekfunctie Spotlight  rechtsboven in je menubalk of via Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s.
 • Klik op je externe schijf in de linkerkolom van het venster.
 • Klik in de knoppenbalk bovenin op de knop “Wis”. Er komt dan een venstertje tevoorschijn.
 • Verander daar indien gewenst de naam (in bijv. Backup), kan ook later.
 • Kies bij “Structuur” de optie “Mac OS Uitgebreid (journaled)”.
 • Klik vervolgens op “Wis”.
 • Een groen vinkje! Je schijf is geformatteerd en klaar voor gebruik.

Nu gaan we Time Machine instellen

 • Open “Systeemvoorkeuren” via het Dock of via het Apple Logo  in het menu linksboven.
 • Klik vervolgens op “Time Machine” om deze voorkeuren te openen. 
 • Vervolgens kies je “Selecteer reservekopieschijf” of “Voeg reservekopieschijf toe” als je al een andere TM schijf hebt geconfigureerd. Er opent een venster.
 • Selecteer onder “Beschikbare schijven” je externe schijf.
 • Klik op “Gebruik Schijf”

Gefeliciteerd! Je schijf is geconfigureerd voor Time machine en maakt nu automatisch backups van je Mac. Laat je Mac indien mogelijk aan staan voor de eerste backup. Deze kan afhankelijk van de hoeveelheid data op je Mac een tijdje duren, soms een paar uur.

Als eenmaal de eerste backup is gedaan zal Time Machine elk uur je veranderingen bijhouden, mits de Time Machine schijf is aangesloten op je Mac en deze aanstaat natuurlijk. Deze backups zijn veel sneller klaar.

Mocht je de TM schijf tijdelijk willen loskoppelen dan is dat geen probleem. Verwijder hem eerst even om problemen te voorkomen. Je kunt hem op een later punt altijd weer aansluiten. Het systeem onthoudt dat dit je Time Machine schijf is en zal binnen een uur weer automatisch doorgaan met het maken van geplande backups.

Kom je er niet uit, wil je iets aanpassen of heb je hulp nodig bij het terug- of overzetten van je data? Contact mij .

Succes en groet, Pavel.

© 2019 Appelzorg. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.