macOS: Software-update of upgrade?

Vaak krijg ik de vraag of een update noodzakelijk is en wat het verschil is tussen een upgrade of een update. Ik wil daar graag wat helderheid in brengen. 

In oudere macOS systemen wordt er inderdaad een onderscheid gemaakt tussen upgrade of update. Het verschil komt eigenlijk neer op het volgende:

  • Een upgrade is het bijwerken van je volledige macOS naar een hele nieuwe versie. Dit vind ik niet altijd noodzakelijk als je Mac naar wens werkt. Met name bij oudere Macs hoeft of kan dit niet altijd meer. 
  • Een update is het bijwerken van je huidige macOS met verbeteringen of aanpassingen in functionaliteit en veiligheid. Ik adviseer deze update wel altijd uit te voeren voor een optimaal werkend systeem. 
  • Daarnaast noemt Apple het bijwerken van je geïnstalleerde apps (programma’s) ook software-update. Ook daar gaat het vaak om verbeteringen of uitbreiding van functionaliteit.

Sinds macOS Mojave heeft Apple de benaming vereenvoudigd en heten alle bovenstaande zaken gewoon “Software-update”. Standaard vraagt elke nieuwe Mac of je software-updates automatisch wilt doen. Als je dat toestaat, dan doet de Mac alles voor je achter de schermen. Er wordt dan geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten software-update en ben je altijd bij de tijd. Je wordt gewaarschuwd als er updates klaar staan en kiest zelf een geschikt moment om ze te installeren.

Je kunt het software update gedrag ook naar wens instellen, als je in bepaalde situaties meer controle wilt hebben over wat er precies geïnstalleerd wordt en wanneer: 

Ga naar Systeemvoorkeuren > Software update.

Er opent zich dan een venster zoals hieronder. (Let op: bij oudere besturingssystemen vind je deze instellingen in Systeemvoorkeuren > App Store)

Indien je eerder voor automatisch bijwerken hebt gekozen zie je onderin het venster een vinkje staan bij “Werk mijn Mac automatisch bij”. Ik heb er in het voorbeeld voor gekozen om dit niet te doen en het wat naar wens in te stellen. We lopen ter illustratie even door mijn instellingen. Klik rechts onderin op “geavanceerd” als je je eigen instellingen wilt bekijken.

Zoals je kunt zien heb ik ervoor gekozen om alleen te zoeken naar updates en ze niet te downloaden of te installeren. ik krijgt nu wel bericht, maar er wordt geen automatische actie ondernomen, tenzij ik daar zelf voor kies. Ook heb ik nu geen last van herhaaldelijke popups die vragen of ik mijn macOS wil bijwerken omdat deze al ongewenst is gedownload. 

Daarnaast heb ik onderin een belangrijk vinkje staan bij “installeer systeembestanden en beveiligingsupdates”. Hier gaat het om automatische updates van mijn huidige macOS. Zoals alles nu staat ingesteld hoef ik me geen zorgen te maken over de conditie mijn huidige systeem en gaat hier alles automatisch.

De optie “Download nieuwe updates zodra beschikbaar” heb ik hier dus wel uitgezet. De enige kanttekening bij deze instelling is dat ook programma updates nu niet automatisch worden uitgevoerd. Dit kan ik doen in de App Store onder “Updates”.

Als je “nieuwe updates downloaden zodra beschikbaar,” zou aanvinken, worden de opties eronder actief en kun je kiezen om macOS en/of programma updates afzonderlijk automatisch te installeren. 

Bepaal vooral voor jezelf wat jij prettig vindt. Na het instellen klik je op “OK” en ben je weer terug in het hoofdvenster. 

Omdat ik voor handmatig updaten heb gekozen vallen in het hoofdvenster daarom nu twee zaken op:

Bovenin zie je macOS Catalina staan en kan ik deze nu zelf downloaden en bijwerken door op “Werk nu bij” te klikken. Vervolgens zie je eronder de regel “Andere updates zijn nu beschikbaar” Klik eronder op “meer info” en je krijgt het volgende venster te zien:

In dit geval staat er een beveiligingsupdate en een Safari update in de wacht. Klik op “installeer nu” om deze meteen uit te voeren.

Gefeliciteerd! Vanaf nu ben je meester van jouw Mac’s software updates! Maak voor de zekerheid altijd een Time Machine backup van je systeem.

Heb je nog vragen? Contact mij.

© 2020 Appelzorg. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *