Een snelle Mac in 5 stappen

De snelheid van je Mac hoort naar verloop van tijd en bij gelijksoortig gebruik niet drastisch te veranderen. Is je Mac opvallend traag geworden of wil je er preventief iets aan doen? Hieronder 5 zaken die je kunnen helpen om je Mac in goede conditie te houden:

 

1. Zorg dat alle updates zijn gedaan. 

Ga naar de App Store via je Dock of het Apple logo  linksboven in je menubalk. Klik in het venster vervolgens linksonder op “Updates”. Als er updates beschikbaar zijn klik je rechtsboven in het venster op “Werk alle bij”. Dit kunnen systeem- en beveiligingsupdates zijn, maar ook updates van geïnstalleerde programma’s. 

 

2. Schakel je Mac minimaal eens per week volledig uit.

Als je je computer nooit helemaal uit zet maar eigenlijk altijd de sluimerstand gebruikt kunnen zich soms problemen opstapelen. Eens in de paar dagen je Mac helemaal uitzetten zorgt ervoor dat je systeem en sommige instellingen een reset krijgen en evt. problemen opgelost of voorkomen worden.

Zet je Mac uit via het Apple logo  linksboven in je menubalk. Kies vervolgens “Herstart” of “Zet uit”. In het volgende venster kies je eenmalig niet voor het het “heropenen van vensters bij opnieuw inloggen” door het vinkje weg te laten.

 

3. Wat is werkgeheugen? En hoe ga je er efficiënt mee om?

Je werkgeheugen, of simpelweg geheugen, is tijdelijke opslag waar je Mac alle actieve processen inlaadt, bijvoorbeeld je OSX besturingssysteem als je Mac aanstaat, maar ook programma’s en bestanden die je opent. Hoe meer er tegelijkertijd actief is, des te meer geheugen er wordt verbruikt. 

Als je geheugen vol raakt kan je Mac trager worden. Met name oudere Macs kunnen hier sneller last van krijgen omdat deze vaak minder geheugen hebben. Elke nieuwe OSX systeemupgrade is meestal uitgebreider dan zijn voorganger en neemt dus meer geheugen in bij het opstarten. Met als resultaat dat er minder ruimte overblijft voor andere actieve programma’s. 

Hoeveel werkgeheugen jouw Mac heeft kan je zelf checken. Ga naar het Apple logo  linksboven in je menubalk en selecteer “Over deze Mac”. Onder het tabblad “Overzicht” zie je ander andere hoeveel geheugen je Mac heeft.

Nieuwe Macs worden tegenwoordig met 8GB of meer geheugen uitgerust. Ruim voldoende voor alle dagelijkse taken. Oudere Macs met 2GB of 4GB kunnen inmiddels wel wat te kort komen afhankelijk van het gebruik. Toepassingen als video-, fotobewerking, muziekproductie of grafische programma’s gebruiken bijvoorbeeld relatief meer geheugen dan Pages of Microsoft Word. hou daar rekening mee.

 

Tips voor efficiënt geheugengebruik:

 • Hou je bureaublad opgeruimd. Heel veel iconen en data op je bureaublad kunnen je Mac langzamer maken omdat je bureaublad geheugenruimte verbruikt. Dus verplaats of verwijder zaken indien mogelijk.
 • Zorg dat je geen onnodige programma’s open hebt staan en beperk je tot wat je direct nodig hebt. Je kan in je Dock zien welke programma’s actief zijn. Onder elk programma zie je dan een opgelicht puntje. Sluit programma’s en vensters die je niet direct nodig hebt.
 • Gebruik je alle programma’s die automatisch openen bij inloggen? Sommige programma’s zoals bijv. Dropbox en Spotify starten automatisch op zodra je inlogt in je gebruikersaccount. Heb je ze niet nodig, dan kan je dit automatsch opstarten uitschakelen:

Ga naar Systeemvoorkeuren via het Dock of Apple logo  linksboven en vervolgens naar „Gebruikers en groepen”. Selecteer links jouw gebruikersaccount en klik rechtsboven in hetzelfde venster op de knop „inloggen”. Je krijgt dan een lijst met programma’s te zien die automatisch openen bij het inloggen van je gebruikersaccount.

Wil je programma’s (zoals bijv. Spotify in de afbeelding) uit deze lijst verwijderen, selecteer deze dan door erop te klikken en klik vervolgens op het minteken (-) onderaan de lijst. Als je programma’s in deze lijst niet herkent, is de kans groot dat ze weg kunnen. Indien je programma’s toe wilt voegen, dan kan dat door middel van het plus teken. Daarna kan je het gewenste programma selecteren.

Wil je het besturingssysteem van je Mac upgraden? Ben je benieuwd of je je geheugen kan uitbreiden? Of heb je andere vragen? Contact mij. 

 

4. Macintosh HD – schijfverbruik en Schijf-EHBO.

Macintosh HD is de harde schijf, de dataopslag van je computer. Hier staat alle data, van het OSX besturingssysteem tot de foto van je favoriete huisdier. Macs hebben verschillende typen opslag. Voor het gemak noem ik ze even “schijf”.

Je schijf is tijdens het gebruik van je Mac de hele tijd bezig met lezen en schrijven. Hoe voller je schijf raakt, des te groter de kans dat dit ten koste gaat van de prestaties van je Mac. 

Wil je een soepel werkende Mac, dan adviseer ik daarom niet meer dan grofweg 2/3 van je schijfruimte te gebruiken. Geen paniek als je daar nu overheen bent, maar het wordt mogelijk tijd om wat ruimte te maken.

 

Hoe check je het verbruik van je schijf?

Ga naar het Apple logo  linksboven in je menubalk en selecteer “Over deze Mac”. Klik vervolgens bovenin het scherm op tabblad “Opslag”. Je ziet nu je schijfgrootte en je verbruik.

Mocht je ruimte vrij willen maken, gebruik daar dan geen programma’s voor zoals Mackeeper. Deze programma’s doen om meerdere redenen meer kwaad dan goed. Gelukkig kan je een hoop zelf doen, bijv. verwijderen of verplaatsen van zaken naar een externe schijf. Zorg dat je een backup maakt voor je begint

Enkele ruimtebesparende suggesties

 • Ga naar het Apple icoon  linksboven in je menubalk > Over deze Mac > Opslag (zie afbeelding hierboven) en klik op “Beheer..” Hier kan je je bestanden bekijken en beheren, je Prullenmand legen, zaken naar iCloud verplaatsen en per Finder map bekijken wat evt. weg kan. Je kunt alles natuurlijk ook direct via de Finder verplaatsen of verwijderen als je dat fijner vindt.
 • Verwijder zaken uit je Downloads map op of leeg deze volledig.
 • Afbeeldingen die in Finder mappen staan en ook al geïmporteerd zijn in de Foto’s app. nemen tweemaal ruimte in beslag en kunnen mogelijk weg.
 • Check indien aanwezig de map “Recent verwijderd” links in het menu van de Foto’s app. Deze bewaard een maand lang je verwijderde foto’s en kun je legen.

Andere suggesties

 • Je zou je hele Foto of iTunes bibliotheek kunnen verplaatsen naar een externe schijf.
 • FileVault schijfcodering heeft ook invloed op de prestaties. Staat deze aan, en je weet niet zeker wat je doet, neem even contact op voor je iets gaat veranderen. FileVault in- en uitschakelen is vrij ingrijpend en niet altijd nodig.
 • Je kan in sommige Macs je schijf vervangen door een nieuwe met een grotere opslagcapaciteit. 

Schijf-EHBO

Een andere methode om evt. snelheidsproblemen op te lossen is Schijf-EHBO. Dit proces kun je af en toe probleemloos uitvoeren, ook bij een Mac zonder schijnbare problemen. Het controleert de schijf van je Mac en zal evt. gevonden problemen in de meeste gevallen meteen herstellen.

 • Open Schijfhulpprogramma via de zoekfunctie Spotlight  rechtsboven in je menubalk of via Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s.
 • Kies in de kolom links Macintosh HD 
 • Klik bovenin op Schijf-EHBO. Je wordt nu gewaarschuwd dat je de schijf tijdelijk zal worden vergrendeld. Dit is normaal en kan je toestaan. Je kunt je Mac even alleen niet gebruiken zolang Schijf-EHBO bezig is. 
 • Klik vervolgens op Voer uit om het proces te starten.
 • Als alles goed is gegaan zie je een groen vinkje zoals onder afgebeeld.

Heb je vragen? Contact mij.

 

5. Vermijd en verwijder Mackeeper en andere malware!

Mackeeper is software met een dubieuze geschiedenis en is gericht op verkoop van “beschermingssoftware” aan gebruikers door angst te zaaien, zoals bijv. in de afbeelding hieronder te zien. 

De afbeelding toont een internetpagina die je overal tegen kan komen op het internet en is gemaakt om te lijken op een viruswaarschuwing van je systeem.  Soms krijg je daar nog een chocquerende waarschuwingstoon bij te horen met het doel je te overtuigen om de gratis “remedie” genaamd Mackeeper te installeren. Ik raad dit af. Deze webpagina kun je gewoon sluiten. 

Hoewel Mackeeper schijnbaar bruikbare functies bevat, vind ik het een vorm van malware dat opereert op de grens van legaliteit. Het nestelt zich in je systeem en laat steeds terugkerende waarschuwingen of reclame zien met het doel je te verleiden voor betaalde “bescherming”. 

Het programma werkt na installatie op de achtergrond en kan daardoor met name oudere Macs onnodig langzamer maken. Het is in sommige gevallen ook lastig te verwijderen. Hoewel vervelend, kan het in de meeste gevallen geen grote schade aanrichten. 

Laat je dus niet verleiden. Mackeeper is een verdienmodel met een agressieve verkoopstrategie die meermaals heeft bewezen niet jouw belangen op de eerste plaats te zetten. Zoals hier te lezen.

Je Mac heeft eigen tools om de meeste problemen doeltreffend op te kunnen lossen. Heb je Mackeeper of iets soortgelijks toch geïnstalleerd? Geen zorgen. Verwijder het programma uit je programmamap naar je Prullenmand. Mocht dat niet (volledig) lukken dan kan deze tool je helpen.

Heb je nog vragen? Contact mij

 

Malware verwijderen

Het zou zomaar kunnen dat je buiten de App Store een programma hebt gedownload en geïnstalleerd maar dat deze achter de schermen andere dubieuze zaken uitvoert dan je verwacht. Malware is een verzamelnaam voor zulke software. Het doel van Malware is voornamelijk om misbruik van je te maken.

Voorbeelden zijn programma’s die je gebruikersdata of je toetsaanslagen analyseren en versturen om bijv. achter je wachtwoorden te komen. Of je vraagt je af waarom je Mac blaast en blijkt zijn computerkracht ongemerkt ingezet te worden als rekenmachine voor het minen van Bitcoins. 

Gelukkig is dit bij een Mac over het algemeen makkelijk te checken en te verwijderen. Malwarebytes is een programma die je daarbij kan helpen. Met de gratis versie kan je je computer handmatig scannen en evt. gevonden malware verwijderen.

Heb je nog vragen? Contact mij 

© 2019 Appelzorg. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *