Time Machine backups maken

Backups maken van je Mac is mogelijk met Time Machine. Eenmaal ingesteld maakt Time Machine elk uur een backup, inclusief je systeeminstellingen, Mailaccounts en alle bestanden. Daarnaast wordt er een geschiedenis bijgehouden, zodat je verloren bestanden kunt terugvinden en herstellen.

Time Machine is een ingebouwde functie en kan flexibel worden ingesteld. Zo kan je backups maken op meer dan 1 schijf, andere externe harde schijven meenemen in de backup of kan je zaken juist uit sluiten. In dit stuk wil ik je laten zien hoe je zelf Time Machine kunt instellen op je Mac.

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt is externe opslag voor de backup. Elk extern opslagmedium, mits groot genoeg, is in principe geschikt. Een veel gebruikte, praktische en kost-effectieve oplossing voor thuis- en semi-professioneel gebruik is bijvoorbeeld een 2,5” USB externe harde schijf (HDD).

Wat betreft capaciteit van deze backupschijf hou ik als stelregel minimaal 2x de grootte van je huidige Mac opslag, maar meer kan nooit kwaad. Dit omdat Time Machine ook je geschiedenis bijhoudt.

Hoe groter de schijf, des te verder terug worden je bestanden bewaard. Mocht de Time Machine schijf vol raken dan krijg je automatisch een waarschuwing met de vraag of hij je oudste backup mag wissen om ruimte vrij te maken. Dus geen zorgen, de laatste stand van zaken zal altijd veilig zijn. 

Houd er bij aankoop rekening mee dat de aansluitingen van je Mac en schijf overeenkomen. Als je bijv. een Mac hebt van de laatste generatie heb je mogelijk een USB A naar USB C verloopje nodig om je harde schijf aan te kunnen sluiten.

Je harde schijf formatteren

Sluit nu je harde schijf aan op je Mac. Bijna elke nieuwe schijf zal daarvoor eerst moeten worden geformatteerd voor gebruik met een Mac. Dat betekent dat de schijf volledig gewist wordt en optimaal gestructureerd voor je Mac zodat deze bruikbaar is voor Time machine.

In de meeste gevallen zal je Mac een nieuwe schijf herkennen en je door het proces heen leiden. Mocht dit nou niet het geval zijn of je hebt een gebruikte schijf dan kan je dat ook zelf doen. En wel als volgt:

 • Open “Schijfhulpprogramma” via de zoekfunctie Spotlight  rechtsboven in je menubalk of via Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s.
 • Klik op je externe schijf in de linkerkolom van het venster.
 • Klik in de knoppenbalk bovenin op de knop “Wis”. Er komt dan een venstertje tevoorschijn.
 • Verander daar indien gewenst de naam (in bijv. Backup), kan ook later.
 • Kies bij “Structuur” de optie “Mac OS Uitgebreid (journaled)”.
 • Klik vervolgens op “Wis”.
 • Een groen vinkje! Je schijf is geformatteerd en klaar voor gebruik.

Nu gaan we Time Machine instellen

 • Open “Systeemvoorkeuren” via het Dock of via het Apple Logo  in het menu linksboven.
 • Klik vervolgens op “Time Machine” om deze voorkeuren te openen. 
 • Vervolgens kies je “Selecteer reservekopieschijf” of “Voeg reservekopieschijf toe” als je al een andere TM schijf hebt geconfigureerd. Er opent een venster.
 • Selecteer onder “Beschikbare schijven” je externe schijf.
 • Klik op “Gebruik Schijf”

Gefeliciteerd! Je schijf is geconfigureerd voor Time machine en maakt nu automatisch backups van je Mac. Laat je Mac indien mogelijk aan staan voor de eerste backup. Deze kan afhankelijk van de hoeveelheid data op je Mac een tijdje duren, soms een paar uur.

Als eenmaal de eerste backup is gedaan zal Time Machine elk uur je veranderingen bijhouden, mits de Time Machine schijf is aangesloten op je Mac en deze aanstaat natuurlijk. Deze backups zijn veel sneller klaar.

Mocht je de TM schijf tijdelijk willen loskoppelen dan is dat geen probleem. Verwijder hem eerst even om problemen te voorkomen. Je kunt hem op een later punt altijd weer aansluiten. Het systeem onthoudt dat dit je Time Machine schijf is en zal binnen een uur weer automatisch doorgaan met het maken van geplande backups.

Kom je er niet uit, wil je iets aanpassen of heb je hulp nodig bij het terug- of overzetten van je data? Contact mij .

Succes en groet, Pavel.

© 2019 Appelzorg. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *